fbpx

DEFA Produkter

Vi har samlat DEFA produkter under ett och samma tak här på test.elbilsvaruhuset.se. Ladda din elbil eller hybridbil hemma med produkter från DEFA.

DEFA/eConnect - Kablar och tillbehör av högsta kvalitet

Om du är i behov av en högkvalitativ laddkabel till din laddbox med uttag eller för att ha en extra att ta med när du är på språng är DEFAs eConnect kablar värda att titta närmare på. De fungerar nämligen till alla typer av laddboxar samt bilmodeller. DEFA arbetar med målet om att göra människors livs lite enklare, samtidigt som de fokuserar på miljövänliga lösningar för energi kommer till användning på ett så effektivt sätt som möjligt.

DEFA är idag ett mycket välrenommerat företag som grundades i Norge år 1946. Deras produkter såväl som tjänster finns tillgängliga i över 30 länder. Det är dock inte endast laddkablar som DEFA tillhandahåller, utan de erbjuder även laddboxar – dessa är dock inte en del av test.elbilsvaruhuset.se sortiment idag.

DEFAs högkvalitativa eConnect laddkablar

DEFAs eConnect laddkablar är optimala för hemmaladdning av elbilar och laddhybrider. Här hittar du bland annat Mode 3 Typ 2 där du kan välja längd och effekt efter önskemål, men också Typ 2 och Typ 1 kablar som fungerar till reseladdare. Oavsett vilken laddstation du har hemma kan du vara säker på att du har en laddkabel som passar, som du kan ha stationerad där utan risk för utomhusskador eller som du kan ta med i bilen.

Fördelar med DEFAs eConnect laddkablar

  • Klarar av nordiska förhållanden: Materialet ser till att laddkablarna behåller sin flexibilitet när det är vinter och minusgrader ute.
  • Användarvänliga: Laddkablarna från DEFA väger mindre vilket gör dem lättare att ta med och hantera. De har en universell ergonomisk design och på grund av dess flexibilitet kan kablarna kopplas till bilen från olika vinklar och minskar därmed slitaget.
  • Hållbara: Inte nog med att kablarna är hållbara i bemärkelsen att de är robusta och håller länge, är de även hållbara för miljön. Alla dess laddkablar och laddkontakter kan återvinnas och dessutom är de inte fyllda med plast, vilket gör att det är möjligt att källsortera alla dess interna delar.
  • Praktiska skyddslock: Det skyddslock som medföljer eConnect laddkabel är justerbar och ser till att hålla kontakten borta från smuts och skador. Det är dessutom möjligt att plocka bort laddkabeln som önskas.
DEFA eMove Mode 2

DEFA eMove Mode 2 - En portabel laddare med olika användningsområden

Varumärket erbjuder även portabla elbilsladdare (även kallad schukoladdare), som gör det möjligt för dig att ladda bilen när du inte har en laddbox i närheten. Deras eMove Mode 2 är försedd med mycket unika funktioner och har en extremt bra hållbarhet för bättre och tryggare laddning. Den ska däremot inte ses som ett substitut till laddboxarna, utan snarare som ett komplement.

eMove Mode 2 är resultatet av DEFAs 60 års långa erfarenhet att koppla bilar till elnätet och kan därmed användas till alla laddhybrider och elbilar med Typ 2 uttag. Till skillnad från laddboxar stoppar du DEFA eMove Mode 2 i vanliga vägguttag. Däremot laddas bilen med en betydligt lägre effekt.

Användningsområden

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.