fbpx

Installation

Vi installerar laddbox i ditt hem på enklast och smidigaste sättet. Se nedan hur det går till!

Installera laddbox

Hur man köper och installerar laddbox i sitt hem.

Välj din laddbox

Välj din laddbox

Du lägger en beställning på laddbox och med installation för att få tillgång till skatteavdraget för grön teknik. Avdraget gäller för alla produkter på din order.

Efter beställning

Efter beställning

Efter beställning får du en SMS- & mailbekräftelse när du blivit ihopkopplad med en elektriker från vår installationspartner. Du får även ett enkelt digitalt formulär där vi tar in all information som vi behöver inför installationen för att underlätta för elektrikern.

Samtal med elektriker

Samtal med elektriker

Efter du fyllt i det digitala formuläreter blir du kontaktad för att gå igenom eventuella frågor som kan vara bra att veta inför installationen. Det kan handla om material eller arbete som krävs utöver standardinstallationen, samt för att boka in en tid för att installera laddbox hemma hos dig.

Installation

Installation

Boxen skickas till angiven leveransadress och en elektriker kommer hem till dig för installation på uttalad tid. Efter utförd installation görs en slutbesiktning och kvalitetskontroll av laddboxen och du kan njuta av en fulladdad bil hemma. 

Tilläggskostnader

Skulle potentiella utökade kostnader tillkomma vid installationstillfället (utöver standardinstallation) blir du informerad på plats och en tilläggsfaktura adderas efter jobb är genomfört, givetvis också berättigad för Grön Teknik Bidrag.

Professionella elinstallatörer

Professionella elinstallatörer

Kunniga

Tryggt och säkert

Professionella elinstallatörer
Professionella elinstallatörer

Professionella elinstallatörer

Kunniga
Kunniga

Tryggt och säkert

Så går det till – 3 steg

Vi har tagit fram en unik “one-stop shop” modell som passar dig som vill installera laddbox hemma och som gör din vardag mycket enklare.

Rådgivning och köp av laddbox

Du lägger en beställning på laddbox och med installation för att få tillgång till skatteavdraget för grön teknik. Avdraget gäller för alla produkter på din order.

Samtal med elektriker

Efter beställning får du en SMS- & mailbekräftelse när du blivit ihopkopplad med en elektriker. Du får även ett enkelt digitalt formulär där vi tar in all information som vi behöver inför installationen.

Installation

Boxen skickas till angiven leveransadress och en elektriker kommer hem till dig för installation på uttalad tid. Efter utförd installation görs en slutbesiktning och kvalitetskontroll av laddboxen och du kan njuta av en fulladdad bil hemma.

Är du osäker på något vad gäller din installation av laddbox?

Kvinna som köper laddningsbox
test.elbilsvaruhuset.se kund

Är du osäker på något vad gäller din installation av laddbox?

 

Har du frågor eller funderingar inför ditt köp av laddbox eller installation är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Anpassad installation krävs vid exempelvis:

  • Montering av laddbox på putsad fasad
  • Uppsäkring av elcentral eller utbyggnad/flytt av elcentral
  • Gräv-, schakt- och återställningsarbete av mark
  • Hjälpmedel som t.ex. lift och ställning
  • Uppdaterade relationshandlingar och ritningar

Tillräcklig signalstyrka för uppkoppling mot 3G/4G/GSM måste finnas på installationsplatsen

Standardinstallation – Vad ingår?

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

*Alla komponenter håller Europa-standard.

Inför din installation

Mattband

För att du ska få de bästa förutsättningarna och förbereda för installation av laddbox på bästa sätt kan du göra följande:

Prislista för tillägg vid installation av laddboxen

Alla hem har inte samma förutsättningar och ibland kan det därför krävas tillägg i samband med installationen. Vi tagit fram en prislista där du kan uppskatta vad just din installation kommer hamna på i slutpris. Du kan alltid höra av dig till oss om du vill ha tydlig guidning.

TilläggPris (Innan Avdrag)Ditt pris (efter avdrag)
Höjning av huvudsäkring 16-25A2 495 kr1 248 kr
Höjning av huvudsäkring 16-35A2 695 kr1 348 kr
Uppgradering - 22 kW-installation 995 kr498 kr
Installation 20-25A (Ny Dvärgbrytare ingår)1 495 kr748 kr
Installation 32A (Ny Dvärgbrytare ingår)3 495 kr1 748 kr
Kabel per meter över 10m 5G2,5395 kr198 kr
Kabel per meter över 10m 5G6495 kr248 kr
Kabel per meter över 10m 5G2,5+2X1 VIT (dvs ink kommunikationskabel) 545 kr273 kr
CAT6 per meter165 kr83 kr
Kabelskydd per meter325 kr163 kr
Kapsling inomhus1 895 kr948 kr
Kapsling utomhus2 295 kr1 148 kr
Håltagning gips eller trä per hål695 kr348 kr
Håltagning plåt per hål695 kr348 kr
Håltagning betong (max 25 cm) per hål795 kr398 kr
Håltagning betong (max 50 cm) per hål895 kr448 kr
Markförläggning per meter kabel i befintligt rör som har dragtråd45 kr23 kr
PSA eller Jordfelbrytare A1 995 kr998 kr
Tillkommande arbetstimme (utöver 4h)1 095 kr548 kr
Tillägg per mil (Vid resa längre än 40km enkelväg)150 kr75 kr

Vanligaste frågor

Efter du lagt beställning får du bekräftelse över både SMS och mail. Med bekräftelsen följer ett formulär du behöver fylla i för att komma vidare i processen. När du fyllt i dina svar i formuläret kommer du bli kontaktad av elektriker.

Du har sedan ett samtal med elektrikern där ni går igenom hur installationen kommer gå till. Slutligen kommer ni överens om tid och datum för installationen.

Skulle det tillkomma tilläggskostnader för installationen kommer elektrikern informera dig om detta. På test.elbilsvaruhuset.se under fliken Installation framgår det vad som ingår i en standardinstallation.

Betalning sker i samband med beställning. Skulle det tillkomma några kostnader vid installationen kommer din elektriker informera dig om detta. På test.elbilsvaruhuset.se under fliken Installation framgår det vad som ingår i en standardinstallation.

Väntetiden varierar mellan olika städer och beroende av säsong, men i regel kan installationen utföras inom 2-4 veckor. Monteringsdatum fastställs efter samtal mellan dig och installatören efter beställningen är lagd.

För att kunna erbjuda korta väntetider, hög service och noggrant utförda installationer har test.elbilsvaruhuset.se ingått samarbete med kvalificerade elektriker. Vi kopplar ihop dig med en installatör i ditt närområde för att hålla nere väntetid och resväg. Därför kan vi inte på förhand säga exakt vem som kommer utföra din installation – men vi kan garantera dig en kvalitetskontrollerad elektriker, certifierad av Elsäkerhetsverket och med goda omdömen från tidigare kunder i bagaget. Alla anslutna installatörer har klarat vår 9-stegs kontroll med bravur. Under kvalitetskontrollen säkerställer vi bland annat att installatören har giltig ansvarsförsäkring, är certifierad av Elsäkerhetsverket, administrerar rotavdrag åt dig som kund, rekommenderas av sina tidigare kunder och utöver att leverera ett kvalitativt hantverk dessutom är duktig på att kommunicera på ett tydligt och effektivt sätt. Allt för att din installation ska gå så smidigt och smärtfritt som möjligt.

Vill du avboka din installation hör du av dig direkt till oss på test.elbilsvaruhuset.se.
Vi meddelar installatören.

Vid avbokning två arbetsdagar innan avsedd tid utgår en administrativ avgift om 1 000 kr (inkl. moms).

Om hantverkaren inte når dig 30 min innan avsedd tid på telefonnummer som angivits vid bokning, eller på alternativt telefonnummer som kompletterats med, utgår en administrativ avgift likvärdig två arbetstimmar (à 600 kr efter ROT).

Om avbokning sker samma dag som avsedd tid för arbetet alternativt under helgdag i anslutning till avsedd tid, utgår en avgift likvärdig två arbetstimmar (à 600 kr efter ROT).

Om din installation inte uppfyller kraven för en standardinstallation kan priset behöva justeras enligt prislistan för tillägg som du hittar på sidan Installation på test.elbilsvaruhuset.se

Vi garanterar att alla våra installatörer är behöriga att utföra installationer av våra laddboxar. Vi säkerställer detta genom kravet att alla anslutna installatörer måste vara certifierade av Elsäkerhetsverket och ha tidigare erfarenhet från laddboxinstallationer.

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.