StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Stjärnbetyg

Våra kunder säger 4,7 / 5

Via Google
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

Lastbalansering

Med lastbalansering fördelas effekten efter elförbrukningen i realtid så du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Vad är lastbalansering?

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan lastbalansering hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Behöver jag lastbalansering?

Det är inget krav med lastbalasering. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl. 

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering

Vilken lastbalansering passar mig?

Valet av lastbalansering är beroende på laddbox, alla boxar har unika lastbalanserare men som alla fyller samma funktion. Med det sagt finns det vissa som går att använda till flera boxar samt att anslutningstyperna kan skilja sig mellan olika modeller, exempelvis trådlös eller ethernetkabel.

De flesta lastbalanserare passar alla elcentraler men det finns de som endast passar nya “smarta elmätare” som bytts ut under de senaste åren. Smarta elmätare är utrustade med antingen RJ12 eller RJ45-port (även kallad HAN-port). Rent statistiskt är det fortfarande väldigt få svenska hushålls vars elmätare är utrustade med RJ12/RJ45-port (omkring 10% enligt installatörerna).

Våra lastbalanserare