fbpx

6 nya elbilar att ha koll på 2022

Polestar 3

Skiftet mot eldrivna fordon har ökat snabbt under de senaste åren. Medan Tesla har stått stark på marknaden, börjar fler traditionella biltillverkare komma med starka konkurrenter. 2020 och 2021 puttade Volkswagens nylanserade ID.3. och ID.4. ner Tesla Model 3 från sin förstaplats i antal nyregistrerade bilar i Sverige.

2022 har biltillverkarna lagt i gasen ordentligt och fler än 20 nya elektriska modeller planeras att lanseras, där majoriteten är från mer traditionella biltillverkare som tidigare fokuserat på ”vanliga” bilar med förbränningsmotor.

Här nedan följer en lista med några av dem vi tycker är extra spännande

Polestar 3

Polestar 3
Foto: Polestar

Polestar 3, efterföljaren till Polestar 2 i samma serie, är företagets första SUV och beskrivs som en elektrisk SUV med aerodynamisk prestanda. Likt sin företrädare är bilen försedd med ett Android Automotive-system, tillsammans med det allra senaste inom lyxiga funktioner och designspråk. Mer än så är fortfarande hemligt men företaget har som målsättning att Polestar 3 ska vara en av de mest hållbara och ”klimat-ansvarstagande” bilarna någonsin. Det vi vet är att bilen kommer produceras i både Kina och USA, och därmed kommer bli besläktat med både dess företrädare Polestar 1 och 2, såväl som Volvos XC90.

Volvo C40 Recharge

Volvo C40 Recharge
Foto: Volvo

Kanske ett av de mest spännande lanseringarna under 2022. Volvo C40 Recharge är en SUV, men kommer utrustas med en strömlinjeformad och lyxig design. Denna version är en slankare, tystare och helektrisk variant av Volvos nuvarande XC40 Recharge, som besitter på 402 hästkrafter. Bilen sitter på dubbla elmotorer och ett batteripack på 75,0 kWh.

Volkswagen ID.5 GTX

Volkswagen ID.5 GTX
Foto: Volkswagen

Volkswagens nya ID.5 GTX är en coupéversion av Volkswagen ID.4. Bilen har den allra senaste tekniken så att du alltid kan vara uppkopplad, och dessutom exempelvis ta emot uppdateringar ”over-the-air”. Bilen är utrustad med ett förbättrad batterikapacitet på 77 kWh. I Sverige kommer det släppas två versioner, den ena, Volkswagen ID.5 Pro Performance kommer ha 204 hästkrafter, och den andra, GTX, blir fyrhjulsdriven med 299 hästkrafter, där de kommer ha en räckvidd på 520 respektive 480 kilometer.

Kia EV6 GT

KIA EV6
Foto: KIA

Kia släppte sin succébil Kia EV6 under 2021 som var mycket hypead. Under 2022 kommer de släppa GT-version, en sportversion av EV6, med fyrhjulsdrift, 585 hästkrafter och 0-100 km/h på imponerade 3,5 sekunder, vilket gör den snabbare än Teslas Model Y Performance.

Genesis GV60

Genesis GV60
Foto: Genesis

Genesis är ett lyxmärke som nu introduceras i Europa. Bilen är utrustad med både en exklusiv och lyxig design, såväl som en otrolig räckvidd och prestanda. Elbilen kan ses som en lyxigare version av Hyundai Ioniq 5 och KIA EV6. Bilen har ett batteripaket på 77 kWh, kan laddas upp från 10%-80% på bara 18 minuter, har en räckvidd på upp till 45 mil, och accelerationen från 0-100 på endast 4 sekunder.

Renault Megane E-tech

Renault Megane E-Tech
Foto: Renault

Som efterföljare till deras populära ZOE som lanserades 2013, blir detta ett av årets mest spännande lanseringar. Denna modell är större och rymligare, och designad för de större massorna. Bilen är utrustad med ett batteri på 60 kWh, med 217 hästkrafter och en räckvidd på 45 mil.      

De nämnda elbilarna är bara ett axplock av de många modeller som kommer släppas 2022. Utöver dessa planeras det att släppas en rad olika modeller, allt från sportbilar till minibussar, och det kommande året kommer blir mycket spännande för alla elbilsentusiaster som oss.

Oavsett om du redan äger en elbil eller planerar att byta till elbil, se till att införskaffa din laddbox via test.elbilsvaruhuset.se. Vi hanterar både köp och installation av din laddbox såväl som det generösa Grön Teknik bidraget på 50% av priset.

Cecilia Tran Operations Manager
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.