fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Allt om snabbladdning

Allt om snabbladdning

Allt om snabbladdning guide

Snabbladdning känner du garanterat redan till, men vad vet du egentligen om det? Är snabbladdning hållbart i längden? Hur mycket dyrare är det? Och hur skadlig är den starka laddeffekten? Många har frågor om hur snabbladdningen skiljer sig från hemmaladdning, i den här artikeln försöker vi besvara de vanligaste funderingarna.

Vad innebär snabbladdning?

Det som skiljer en snabbladdare från en vanlig laddbox är hur och var strömmen omvandlas. För att ladda en elbil krävs att elnätets växelström (AC) omvandlas till likström (DC). En traditionell laddbox (AC) levererar växelström till bilens AC/DC-omvandlare  som i sin tur laddar batteriet. En snabbladdare omvandlar strömmen innan den når elbilen, och levererar istället likström direkt till batteriet. Många smarta laddboxar kan leverera upp till 22kW, jämfört med snabbladdare som når upp till 350 kW. På så vis kan snabbladdningsstationer ladda de flesta elbilar på ungefär en timme.

Kapaciteten i AC/DC omvandlaren i moderna elbilar är begränsad, både vad gäller kapacitet och storlek. Eftersom snabbladdare inte är en del av bilen kan AC/DC omvandlaren göras mycket större och på så vis omvandla stora mängder ström-mängder. Laddstationer kan erbjuda olika sorters laddning för elbilen och det kan löna sig att ha koll på vad som är bäst för ditt ändamål.

elbil laddstation
Bild: Pixabay

Snabbladdning – hur många kW?

Det finns olika typer av snabbladdare att tillgå, fristående- och delade snabbladdare. De olika snabbladdningsstationerna skiljer sig på så sätt att en fristående laddstation innehåller en enhet och kan förse fordonet med mellan 50 till 250 kW effekt, medans delade laddstationer har två huvudkomponenter som vanligtvis förser fordonet med mellan 175 till 350 kW. Effekten som erbjuds från olika snabbladdningsstationer varierar beroende på olika faktorer. Några av de faktorerna kan exempelvis vara bilmodell och märke, eller platsen som snabbladdningen sker på.

Hur lång tid tar det att snabbladda elbil?

Tiden det tar att snabbladda en laddhybrid eller elbil beror på flera faktorer, såsom bilmodell, batterikapacitet och laddstationens maxeffekt. Men generellt sett kan man förvänta sig att det tar mellan 20 och 40 minuter för att nå 80% laddning. 

Detta är en betydande förbättring jämfört med tidigare år, då det ofta tog närmare en timme. Det är också värt att notera att vissa biltillverkare har utvecklat teknik som gör det möjligt att ladda en bil ännu snabbare än tidigare.

Är snabbladdning bra för elbil?

Snabbladdning är en viktig funktion för elbilar eftersom det gör det möjligt att ladda bilen snabbt och enkelt på vägen. Det är särskilt användbart för långa resor där det kan vara svårt att hitta en laddningsstation som stöder långsam laddning. 

Samtidigt kan det ha en negativ inverkan på batteriets livslängd. Snabbladdning kan orsaka högre temperaturer och stress på battericellerna, vilket kan leda till minskad kapacitet över tid.  För att minimera risken för skador på batteriet är det därför viktigt att använda snabbladda med måtta. Det kan också vara en bra idé att använda en laddstation med lägre effekt när det är möjligt, eftersom det kan minska risken för skador på batteriet. Det kan vara bra att ha koll på hur man på enklaste sätt kan ta hand om sitt elbilsbatteri så att livslängden inte kortas i onödan. 

En nackdel med snabbladdning är att det kan orsaka ökat slitage på laddningsporten och kablarna. Stationer för snabb laddning kan vara svårare att hitta i vissa områden och är ofta också dyrare än normal laddning. Det är därför viktigt att använda snabbladdning med måtta och följa tillverkarens rekommendationer för laddning för att minimera risken för skador på batteriet och övriga laddningssystem. 

Snabbladdning är en bra funktion för elbilar och underlättar resor och längre utflykter på vägarna, men en kombination av långsammare laddning och snabbladdning är ett mer rekommenderat alternativ för att ta bäst hand om elbilen.

Vad kostar snabbladdning av elbil?

Priserna för att snabbladda sin elbil kan variera mycket beroende på marknaden och laddstationen. Men generellt sätt kan man förvänta sig att betala mer för snabbladdning än vanlig laddning med laddbox. Att ladda sin elbil hemma med en laddbox kan minska kostnaden eftersom man kan reglera och kontrollera laddningen så att bilen exempelvis laddas under natten då elpriserna är som lägst. Eftersom priserna är beroende av så många olika faktorer är det svårt att ge ett ungefärligt pris på vad det kostar att ladda sin elbil. Priset kan landa på allt mellan 50 till 200 kronor för att ladda elbilen till cirka 80%. Det kan vara fördelaktigt att kontrollera priset vid laddstationen innan laddning för att undvika oväntade kostnader.

Snabbladdningsstationer i Sverige

bil väg
Bild: Maksim Tarasov, Unsplash

Laddinfrastrukturen håller ännu inte samma takt i utbyggnad som produktionen av nya eldrivna fordon gör, men allt fler laddstationer blir tillgängliga runt om i Sverige. Det finns flera företag som erbjuder snabbladdning för elbilar i Sverige, såsom Ionity, Fortum Charge & Drive, och Circle K. Priserna för snabbladdning varierar beroende på företag och laddstation, men generellt sett är det dyrare än att ladda hemma. Här kan du hitta alla tillgängliga snabbladdningsstationer i Sverige.

Enligt Transportstyrelsen fanns det i juni 2021 över 3000 publika laddpunkter runt om i Sverige. Av dessa var ungefär 200 snabbladdare, vilket utgör cirka 7% av den totala laddpunktsmängden. Det finns också flera initiativ för att öka antalet snabbladdningsstationer i Sverige. Till exempel har Circle K och Ionity meddelat att de planerar att öppna fler laddstationer i landet. Dessutom har regeringen satt upp målet att det ska finnas minst 5000 publika laddpunkter i Sverige år 2022. 
Inför semestern kan det underlätta att ha koll på vad som blir det mest lönsamma alternativet för din resa och hur du bäst kan nyttja de snabbladdninsstationer som finns. Vi har några snabba tips till elbilssemestern som kan hjälpa dig optimera din semester på bästa sätt.

Fungerar snabbladdning med alla elfordon?

Snabbladdning fungerar inte med alla elfordon eftersom olika fordon har olika laddningssystem. För att använda snabbladdning måste fordonet ha en kompatibel laddningsport och stödja den högre laddningseffekten som krävs för snabbladdning. Det är också viktigt att notera att snabbladdning kan påverka batteriets livslängd och att inte alla biltillverkare rekommenderar att man använder snabbladdning regelbundet. Det är därför viktigt att läsa fordonets manual och följa tillverkarens rekommendationer för laddning.

Fördelar med snabbladdning

Snabbladdning är viktigt för att elbils – och laddhybridsägare ska känna sig trygga att ge sig ut på vägarna utan att fastna på grund av ett tomt batteri eller brist på tid för att laddningen går för långsamt. Det finns en del självklara fördelar med snabbladdning.

  • Minskad räckviddsångest – för många är det ett hinder att gå över till eldrivet fordon då det finns en oro att inte kunna åka lika långt. Fler laddstationer gör det lättare att leva med elbil, även vid längre körningar.
  • Ökad tillgänglighet – Då laddinfrastrukturen byggs ut för var dag som går öppnar det möjligheter för fler att att integrera sin laddning i sina vardagliga liv. Laddningen kan bli en del av rutinen, precis som vanliga bensinmackar fungerar.
  • Säkrare laddning – snabbladdningen har med åren blivit säkrare och tekniken har uppdaterats så att du kan ladda till 80% och ändå inte påverka ditt elbilsbatteri allt för mycket vid uteffekten.
  • Smidigt – Precis som laddboxen hemma är snabbladdningsstationerna konstruerade för att vara mycket användarvänliga. Det är en smidig process att betala, ansluta, ladda och sedan är bilen redo för vägarna igen. Förutsatt att du ordnat med laddkort för stationerna.
  • Snabbt – eftersom uteffekten av snabbladdning ligger på mellan 50 – 400 kW blir laddningen mycket snabb och ingen onödig tid behöver spillas på att ladda upp sin fordon till full kapacitet.

Snabbladdning som komplement till laddbox

Snabbladdning är en nödvändighet för omställningen till eldrift. Men snabbladdning bör snarare ses som ett komplement än en helhetslösning. Majoriteten av laddning bör göras i anslutning till parkeringsplatsen med en smart laddbox. På så sätt kan du koppla in bilen när du kommer hem, schemalägga laddningen till nattimmarna och dra ned rejält på dina elkostnader.

Elbilsvaruhuset hittar du marknadens bästa laddboxar och tillbehör. Beställer du laddbox komplett med installation får du rätt att ta del av det statliga Grön Teknik-bidraget och få 50% avdrag på ditt köp. Låter det för bra för att vara sant? Det är verkligheten, hör av dig och låt oss berätta mer.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

  • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
  • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.