fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Grön Teknik Bidrag​

Grön Teknik Bidrag​

Installerar du en laddbox i hemmet kan du få upp till 50% av investeringskostnaden (max 50 000 kr) i statligt stöd.

Grön Teknik Bidrag​

Installerar du en laddbox i hemmet kan du få upp till 50% av investeringskostnaden (max 50 000 kr) i statligt stöd.

Vad är Grön Teknik bidrag?

Den 1 januari 2021 lanserades Grön Teknik bidrag. Skatteavdraget gäller för dig som köper en laddbox och installation från ett och samma företag och hjälper dig att sänka dina kostnader. Syftet med bidraget är att uppmuntra till en mer miljövänlig vardag och årligen delas 50 000 kronor ut som gäller per person i hushållet.

Grön Teknik avdrag gäller endast för privatpersoner och när du installerar antingen en laddbox eller solceller i ditt hem. Här finns det regler och krav som du måste uppfylla för att avdraget ska kunna gälla. Du behöver inte själv ansöka om Grön Teknik skattereduktion på grund av att vi på Elbilsvaruhuset sköter hela processen åt dig, så att du kan fokusera på annat.

Hur mycket avdrag ger Grön Teknik?

När du väljer att installera en laddbox i ditt garage, på din parkeringsplats eller på husväggen har du rätt att dra av 50 % av den totala kostnaden. Avdraget gäller dock endast för material och installation och inte för elkostnaderna du får i samband med laddningen.

Här är det viktigt att både installationen såväl som laddboxen är registrerade på samma faktura för att avdraget ska gälla. För att vi ska kunna sköta avdraget åt dig behöver vi bland annat dina kontaktuppgifter, men även information om fastighetsbeteckning. All den här informationen samlar vi in vid utcheckningsprocessen när du beställer elbilsladdare från oss. 

Elbilsvaruhuset sköter hela processen åt dig, så att du kan fokusera på annat.

Beställ laddboxen hos oss

Vår certifierade installatör kontaktar dig angående tid för installation

Vi debiterar skatteverket 50% av totalbeloppet (både laddbox och installation, max 50 000 kr)

Vi fakturerar dig resterande 50% efter genomförd installation

installera laddbox hemma 600a

Årligt bidrag för att installera laddbox hemma

Grön Teknik bidraget är något som du blir tilldelad årligen. Det totala beloppet för avdraget uppnår 50 000 kronor om året och gäller per person, och inte per hushåll. Skattereduktionen gör det möjligt för dig att reducera fakturan med 50 %. Köper du en laddbox och installation för 100 000 kronor kan du alltså dra av hälften och endast betala 50 000 kronor. Naturligtvis behöver du inte uppnå 100 000 kronor för att avdraget ska kunna gälla. Det räcker med att du köper en laddbox och väljer att ta installationen från oss och vår samarbetspartner Done.

Ansöka om Grön Teknik retroaktivt

Elbilar och laddhybrider är något som har funnits på marknaden länge, men laddboxar till hemmet är ett mer nytt koncept. Det nya Grön Teknik bidraget lanserades 1 januari 2021 och innan dess var det “Ladda hemma-stödet” som gällde. Med detta stöd kunde du få reducerad kostnad på både laddbox och installation oavsett vilket företag du gjorde köpet från så länge du hade kvar kvittot. Har du däremot en laddbox som är köpt och installerad innan Grön Teknik bidraget trädde i kraft som du inte ansökte om avdrag för kan du inte ansöka om skattereduktionen retroaktivt. Detta bidrag gäller endast för installationer som har utförts och betalats från och med 1 januari 2021 och framåt.

Exempel på populära laddboxar som är berättigade för Grön Teknik-bidrag är Zaptec Go, Charge Amps Aura, Wallbox Pulsar Max med flera.

Grön Teknik bidrag - komplett guide

Grön Teknik bidraget är ett stöd vid köp och installation av solceller, batterier och laddboxar. Den 1 januari 2021 trädde skatteavdraget i kraft och har gett den som köper eller installerar laddbox, samt produkter till installationen, ett skatteavdrag på 50%. Skattereduktionen dras direkt av vid köpet och fungerar precis som ROT och RUT-avdragen. Hur fungerar avdraget och hur kommer det se ut framöver?

Går du i tankarna att installera laddbox i ditt hem? Då är det gröna skatteavdraget något för dig att ha koll på. Avdraget gäller för upp till 50% av arbets- och materialkostnaderna. Som privatperson gör det gröna skatteavdraget köpet och installationen av laddbox mindre kostsamt. Avdraget dras direkt vid köpet, av företaget, så du som privatperson behöver inte ligga ute med pengar och ansöka om bidrag i efterhand. Grön teknik avdraget är maximerad till 50 000 kronor per person och år. Beloppet du kan få beror på din totala skatteskuld för året och vilka andra avdrag du redan har utnyttjat. Maximalt avdrag per år och person är 50 000 kronor. Det går alltså inte att nyttja Grön Teknik avdraget på fler köp om du som privatperson redan nyttjat de 50 000 kronorna.

Följande installationer är berättigade till skattereduktion:

 1. Installation av nätanslutet solcellssystem: Du kan få skattereduktion med 20% av kostnaden för arbete och material för att installera solceller som är anslutna till elnätet.
 2. System för lagring av egenproducerad elenergi: Här ges skattereduktion med 50% av kostnaden för arbete och material för installation av system som låter dig lagra den el som dina solceller eller andra förnybara energikällor producerar.
 3. Installation av laddningspunkt till elfordon: Skattereduktion medges även här med 50% av kostnaden för arbete och material för att installera en laddningspunkt för ditt elfordon.

Vem är berättigad till skattereduktion för grön teknik?

De som har rätt till det gröna avdraget är privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet. För att det gröna skatteavdraget ska kunna nyttjas till fullo behöver köp av laddbox och installation ske av en och samma part. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat stå för installationen, gör du så blir endast installationen bidragsberättigad. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper dig med alla steg i din beställning och alla frågetecken som uppstår i processen. Branschen och elbilsvaruhuset utgår idag från att regeringen kommer att behålla skatteavdraget så som det är utformat idag. 

För att kvalificera dig för skattereduktionen måste installationen utföras i:

 • ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion
 • en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktion
 • en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.

Viktiga tips att tänka på om grön teknik bidraget

 • Om du köper material själv från en annan källa än den som utför installationen, kan skattereduktionen endast beviljas för själva installationsarbetet. Materialkostnaden täcks inte i detta fall.
 • För att få en preliminär uppskattning av din skattereduktion kan du använda tjänsten “Räkna ut din skatt”. Detta är särskilt viktigt om du kombinerar ROT- och RUT-avdrag med skattereduktionen för grön teknik under samma år.
 • För att godkännas måste laddboxen ha Typ 2 eller CCS anslutning och vara förberedd för elmätning och debitering.

Hur gör jag för att få grön teknik bidrag?

När du köper laddbox från Elbilsvaruhuset sköter vi allting så att du slipper tänka på den krångliga processen. Eftersom det är en skattereduktion funkar det rent praktiskt som så att vi kommer fakturera dig halva kostnaden för laddboxen och installationen, alltså det pris du ser vid utcheckning, och sen begär vi en utbetalning från Skatteverket för den andra halvan.

Behöver jag ansöka själv?

Beställ en laddbox från Elbilsvaruhuset.se så sköter vi resten. Det enda vi behöver veta från dig är, förutom kontaktuppgifter, din fastighetsbeteckning så att vi kan begära utbetalning från Skatteverket.

Kommer skatteavdraget stanna 2023?

När regeringen hastigt beslutade att avskaffa Klimatbonusen i november 2022, väckte det frågan hos många hur det kommer att bli med Grön Teknik avdraget. Regeringen har i nuläget inte gått ut med information om beslut om vad som gäller för det gröna avdraget under 2023 och det går inte att garantera att det kommer stanna. Skatteavdraget Grön Teknik trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av erbjudandet gäller det att din installation är betald innan den 31 januari 2023. Det finns dem som påstår att det gröna skatteavdraget kommer att finnas kvar 2023, vilket kan bli sanning. Inget är dock beslutat från riksdagen ännu och därav går det inte att säkerställa hur det kommer bli för 2023. Branschen i helhet ser inga tecken på att det Gröna Teknik avdraget kommer att försvinna. 

Hur du kan nyttja avdraget på din laddbox?

Att köpa en laddbox ska vara smidigt och enkelt. När du har valt ut en laddbox som passar dig, lägger du till installation och alla de tillbehör som du önskar. Många passar på att lägga till extra laddkablar, lastbalanserare och andra tillbehör i samma köp, då skatteavdraget även gäller på dessa om de köps i samband med laddboxen och installationen. Vi skickar sedan ut ett enkelt formulär, där du som kund svara på frågor och fyller i information som vår installatör behöver för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. När vi mottagit det ifyllda formuläret, tar en av våra elektriker kontakt med dig för att bestämma tid för installationen. 

Vi finns här för att hjälpa dig att få en smidig upplevelse i ditt köp av laddbox och installation. Om du är vidare osäker på vad som passar dig bäst eller hur allt fungerar, tveka inte på att kontakta oss på elbilsvaruhuset.se!

Vanliga frågor

Vi vill göra det så lätt som möjligt för dig att hitta den information du söker. Vi vill också att du ska känna dig trygg med den informationen du får, så hittar du inte vad du söker är du alltid välkommen att kontakta oss för gratis rådgivning.

Grön Teknik avdraget ger dig en skattereduktion för inköp och installation av laddstationer, solceller och batterier. Bidraget täcker inte kostnader för resor, utrustning eller administration i samband med installationen.

Tidigare var det Naturvårdsverket som delade ut Ladda hemma-stödet, men från och med 1 januari 2021 är det istället Skatteverket som har tagit över och bidraget har omvandlats till en skattereduktion. Som kund hos elbilsvaruhuset.se behöver du inte sköta ansökan själv. I samband med köp ser vi till att ta alla uppgifter som behövs och sköter sedan all kontakt med Skatteverket.

Privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet har alla rätt att få denna skattereduktion, ett grönt avdrag kallat för Grön Teknik.

Viktigt att komma ihåg är att du måste köpa laddbox och installation från samma firma för att ha rätt till bidraget. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat företag installera laddboxen. Då har du endast rätt till ROT-avdraget på arbetet, vilket är 30 %. Vi på elbilsvaruhuset.se säljer allt i ett paket och därmed är du berättigad till hela avdraget och vi sköter den delen för dig!

Avdraget gäller för upp till 50 % av material- och arbetskostnaderna, men skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kr per person per år.

Om du även har använt ROT- eller RUT-avdrag är det av extra vikt att du har betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna tillgodoräkna dig hela skattereduktionen.

För att du ska kunna nyttja bidraget finns det några krav som du måste uppfylla. Till att börja med måste du köpa laddbox och installation från samma företag, men du måste också handla som privatperson och bo i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet.

Dessutom behöver du Typ 2- eller CCS-kontakt. Laddboxen behöver även vara förberedd för mätning och debitering.

Vi behöver, förutom sedvanliga kontaktuppgifter, även veta fastighetsbeteckning för att kunna begära utbetalning från Skatteverket. Våra elektriker kommer att fråga efter all relevant information.

Privatpersoner, företag och organisationer kan oftast söka bidrag för laddboxar, beroende på tillgängliga program och villkor. Vanligtvis måste du vara ägare av en elbil eller planera att köpa en för att vara berättigad till bidrag. Regler och kriterier för bidragsberättigande kan variera beroende på var du bor och vilket bidragsprogram du ansöker till.

Läs mer om grön teknik bidraget

Skatteverkets egna information:

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.