Till skillnad från ”vanliga” bilar behöver du inte tänka på att svänga förbi bensinmacken på hemvägen om tanken börjar bli tom, istället kan du ladda den hemma medan du gör dina hemmasysslor och sover. Men vad behöver man egentligen tänka på när man ska ladda bilen hemma? Och varför kan man inte bara sätta det i ett vägguttag och vara klar där?
Kan jag ladda min bil i vanligt eluttag?
Det korta svaret är ja, men det är både långsamt och brandfarligt. När du köper din elbil får du oftast med dig en kabel som går att stoppa in i ett vanligt ladduttag, dessa kallas för ”reseladdare” eller ”nödladdare” just för att laddning i vanligt vägguttag är enbart avsett för nödfall.
Vägguttagen i hemmet är inte anpassade för att ladda elbilen under en längre tid eftersom det utsätter husets elnät för hög belastning. Detta kan i sin tur leda till överhettade ledningar och vägguttag, som i värsta fall kan orsaka brand. I de fall du måste ladda bilen i vanligt vägguttag, se till att hålla laddningstiden så kort som möjligt, ladda inte mer än du behöver, och om du kan, ställ in laddeffekt på bilen på så låg effekt som möjligt. Se också till att stänga av så många andra hushållsmaskiner som möjligt, såsom diskmaskin, tvättmaskin och dammsugare. Det går alltså att ladda bilen i ett vanligt vägguttag, men på grund av riskerna avråder Elsäkerhetsverket därför från att ladda elbilen i vanligt vägguttag. Om du vill ladda din bil tryggt och effektivt är det bästa alternativet alltid att ha en laddbox.
Att ladda elbilen med laddbox
Elbilsvaruhusets laddboxar är särskilt framtagna för att ladda din elbil på bästa sätt, anpassat till Sveriges hårda klimat och säkerhetskrav. Laddboxen är särskild utrustad för att kunna hantera hög belastning under en längre tid och har särskilda säkerhetsåtgärder såsom att endast ladda bilen när den är ansluten på rätt sätt. Elbilsvaruhusets laddbox är dessutom utrustad med lastbalanserare som känner av husets totala elförbrukning, och anpassar laddeffekten därefter för att inte överbelasta husets elnät.
Med elbilsvaruhusets app kan du även styra laddboxen direkt från din mobil, exempelvis kan du reglera laddhastigheten, starta eller stoppa din laddning, och schemalägga laddningen då elkostnaden är som billigast!
Att ladda elbilen med en laddbox är alltså inte bara det rekommenderade sättet att ladda din elbil, utan även det snabbaste, smartaste och säkraste alternativet.
Placering av laddboxen
Innan du installerar din laddbox kan det vara smart att tänka ut var du ska placera den. Olika elbilar har olika placeringar på sin laddlucka, så tänk efter en extra gång på var du placerar din laddbox så att den funkar med din elbil oavsett var luckan är placerad.
Om du har möjlighet till det kan det vara fördelaktigt att välja en skyddad placering för din laddbox. Elbilsvaruhusets laddboxar är särskilt framtagna för att klara Sveriges hårda klimat, men en skyddad placering försäkrar dig att du maximerar laddboxens livslängd.
Vad kostar det att ladda bilen hemma?
Kostnaden för att ladda din elbil beror på, men det går snabbt att räkna ut genom att räkna ut din elkostnad per kWh, och multiplicera med storleken på elbilens batteri i kWh. Om du inte vet vad kostnaden är kan du enkelt kontakta din elleverantör för att få reda på det.
Grön Teknik Bidrag
Om du installerar en laddbox hemma kan du få ett bidrag från Skatteverket, så kallat Grön Teknik Bidrag,eller Grönt Avdrag, som är särskilt framtaget för att främja övergången till grönare teknik och laddbara bilar. Med bidraget kan du få upp till 50% avdrag på kostnaden för laddboxen, installation och material. Du kan läsa mer om Grön Teknik Bidrag här.