Intresset för laddplatser för bostadsrätter ökar i takt med att allt fler köper elbil. Sitter du i bostadsrättsföreningen eller i styrelsen för bostadsrätter? Eller kanske är du ägare till en lägenhet och vill kunna ladda din elbil precis utanför? Då har du hamnat rätt. Vi besvarar alla frågor som kan uppstå kring betalning, installation och vad som är viktigt att tänka på i denna smidiga framtidssatsning.
Varför installera laddplats i bostadsrättsföreningen?
Det finns flera anledningar till att skaffa elbilsladdare för bostadsrätter. Elbilarna blir bara fler och fler, vilket ökar efterfrågan på platser att ladda bilen på. Då elbilens batteri även gynnas av långsammare laddning, är det många som idag söker möjligheten att kunna ladda sin bil hemma. Bor man i lägenhet har man inte samma möjligheter att själva ta beslut på att installera en laddbox eller laddstolpar.
Mer attraherande bostadsrätter om det finns laddplats
Fastighetsmäklare har bekräftat att det finns ett ökat intresse hos folk som ska köpa lägenhet, att det finns laddstationer i kombination med bostadsrätten. En bostadsrättsförening som investerat i laddbox eller laddstolpar kan därmed attrahera fler potentiella lägenhetsköpare. Det kan också öka försäljningspriset på bostaden då efterfrågan blir större.
Flera laddplatser
Allt fler bostadsrättsföreningar har redan tagit beslutet att installera laddplatser för sina bostäder. Detta som ett resultat av det ökade intresset bland de boende. Efterfrågan och behovet är något som ständigt ökar i takt med att allt fler skaffar elbil.
Smidig installation för bostadsrättsföreningen
Laddboxar är i allmänhet enkla att installera, förutsatt att du är elektriker. De lokala förhållandena vid bostaden avgör mängden arbete som krävs av elektrikern. Vanligtvis erbjuder återförsäljare av laddboxar installation tillsammans med köp av laddbox eller laddstolpe.
Säker och bekväm laddning
Laddning som sker vid hemmet är säker för bilen och underlättar för den boende. I takt med att försäljningen av elbilar ökar, blir det också viktigare att kunna erbjuda laddplats till boende. Laddstationerna som finns runt om i landet räcker till en viss nivå, men många ser fördelarna med att ladda elbilen hemifrån. Att ladda hemma med en laddbox blir både planerad, bekväm och säker laddning.
Hur fungerar en laddstation?
Laddstationerna är till för att säkert kunna ladda sin hybrid eller elbil. Laddstationerna består av laddbox eller laddstolpar, med ett eller flera uttag. Läs även om allt du behöver veta om laddstationer.
Hur du installerar laddbox i bostadsrättsförening
Är det dags för er att installera laddboxar i bostadsrättsföreningen? Nu hittar du all information om hur du går tillväga direkt på elbilsvaruhuset.se
Starta din resa till installerade laddboxar i din bostadsrättsförening.
Som privatperson
- Få godkännande av bostadsrättsföreningen.
- Beställ en laddbox eller laddstolpe med tillbehör från en leverantör. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper dig från start till slut med installation och frågor.
- Du besvarar ett installationsformulär med information elektrikern behöver.
- Elektrikern kontaktar dig och ni går gemensamt igenom eventuella funderingar och bokar in tid för installationen.
- Samma elektriker utför installationen, på uttalat datum, och gör sedan en slutkontroll så att allt ser bra ut.
- För dig som privatperson behöver du inte oroa dig för Grön Teknik-bidraget, vi hanterar det åt dig
Som bostadsrättsförening
- I de flesta fall inleds processen genom att du/ni besvarar ett formulär från leverantör, för att dra igång processen.
- Ett samtal bokas därefter upp där processen förklaras och eventuella frågor diskuteras.
- Därefter får du/ni ett prisförslag, en offert, för hela arbetet.
- För att få tillgång till Ladda bilen-bidraget behöver förfrågan komma från BRF. Du/ni skickar in ansökan till Naturvårdsverket.
- Efter detta utförs installationen under överenskommen period, självklart av certifierade elektriker.
Vad kostar det med laddplatser i BRF?
Priset för att installera en laddbox kan variera, men ligger på ett ungefär mellan 5 000 – 22 000 kronor. Om man vill installera en laddstolpe i sin Brf så kostar det cirka 20 000 – 50 000 kronor. Det går att ansöka om bidrag för investeringskostnaden hos Naturvårdsverket. Bidraget heter “Ladda bilen” och riktar sig främst till organisationer som vill installera laddplats till sina boende eller anställda. Vid en nyinstallation kan bostadsrättsföreningar få tillbaka 50% av investeringskostnaden. Bidraget finns till för att expandera infrastrukturen för elbilsladdning. Installationskostnaden kan dock variera beroende på bostadens förutsättningar och andra faktorer.
Det finns olika alternativ för vem som ska stå för kostnaden för laddbox. Föreningen kan välja att stå för kostnaden av laddboxen och sedan eventuellt göra ett tillägg på hyran för den boende, alternativt ta ut en högre parkeringsavgift. Det andra alternativet är att den boende står för kostnaden av laddboxen, samt installationen. Kostnaden som tillkommer för elen läggs sedan till som en avgift. Om den boende äger laddboxen och har stått för kostnaderna kring den vid flytt, finns det olika lösningar för detta. Föreningen kan köpa ut laddboxen vid utflytt, eller så tar den boende med laddboxen vid flytt.
Bra att veta innan installation
- Inte för hög effekt vid installationen. Många laddar sin elbil under natten och då behövs inte så hög effekt. Det kan tillkomma ytterligare kostnader för utrustning och abbonering på hög effekt. Se efter hur hög effekt som är nödvändigt i just ert fall före installationen.
- Val av kabel. Det finns fast kabel eller kabel som du kan ta med dig. Med fast kabel har vem som helst tillgång till laddboxen, förutsatt att den sitter på offentlig plats. Möjligheten att förhindra oönskade laddare finns genom att använda en så kallad RFID-tag.
Vill du kunna påverka din BRF?
Vill du som privatperson kunna påverka beslutet kring utbyggnad av laddstolpar i din bostadsrättsförening? Kanske har du en elbil eller hybrid som du gärna vill kunna ladda under natten precis utanför din bostad. Gå med i styrelsen i din bostadsrättsföreningar för att ha möjlighet att påverka de beslut som tas kring laddstationer. Har du ytterligare funderingar kring elbilsladdning är du mer än välkommen att höra av dig till oss.