Hur långt kommer du egentligen med en elbil? Kommer du bli strandsatt mitt skogen med ett tomt batteri? Många känner en viss skepsis inför elbilismen, vilket är helt naturligt. Räckviddsångest är ett begrepp som främst handlar om människors rädsla inför att köpa elbil och bli stående på vägen med ett tomt batteri. Men är räckviddsångest en befogad oro och kommer du klara dig utan bensin- eller diesel?
Varför får man räckviddsångest?
Räckviddsångest är en oro eller känsla som kan uppstå, framförallt hos elbilster, att inte nå en laddplats eller sin destination innan batteriet är tömt. Till stor del kommer räckviddsångesten från att man inte har tillräckligt med information eller kunskap om hur batterierna i en elbil fungerar eller hur tillgängligheten för laddstationer ser ut. Det finns fler faktorer som kan orsaka känslan, såsom längre laddningstider jämfört med tankning av bränslebilar och frånvaro av kunskap om hur väderförhållande påverkar bilens räckvidd. Tekniken är i ständig utveckling och batterierna och laddinfrastrukturen har förbättrats avsevärt och därmed även minskat anledningen till att elbilsägare ska behöva känna räckviddsångest. Dessvärre har inte laddinfrastrukturen i Sverige hunnit komma ikapp den snabbt växande elbilsmarknadens framfart ännu. Myndigheter och fordonstillverkare arbetar för utbyggnaden av laddstationer och för att utveckla batterier som ska ha en högre energidensitet för att minska just räckviddsångesten.
Faktorer att hålla koll på för att minska räckviddsångesten:
- Batterierna – Elbilsbatteriers livslängd och funktion påverkas av olika faktorer som exempelvis väderförhållande och laddningsteknik. Det är därför bra att ha koll på hur du bäst tar hand om ditt elbilsbatteri för att få ut det mesta av det.
- Väderförhållande – Elbilsbatterier är inte helt opåverkade av temperaturer. Både hög värme och kyla kan påverka hur snabbt ett elbilsbatteri laddas ur. Det kan vara bra att ha koll på hur du kan få ut den längsta räckvidden när det är kallt ute.
- Planering – Planering blir en viktigare faktor för elbilsägaren än för föraren som kör en bil på fossilabränslen. Dels på grund av det, inte färdigutvecklade, laddnätverket i Sverige, men även på grund av att batteriert påverkas av hur laddningen utförs och hur väderförhållandena är. Ett elbilsbatteri kan ladda ur tidigare än man räknat med på grund av olika faktorer som körning under längre sträckor i en hastighet som överskrider den lagliga, att ha AC på hög effekt och användning av radio eller dylikt. Flera karttjänster har implementerat rekommenderade stopp på vägen för optimal körning med elbil, bland annat Google Maps.
- Laddstationer – Att det inte finns tilllräckligt med offentliga laddplatser runt om i landet har blivit något som spritt sig som en “sanning”. Den egentliga sanningen är att det redan finns tusentals laddplatser runtom i Sverige och allt fler planeras att byggas. Sträckan mellan de olika laddplatserna krymper allt mer. Med smarta appar som ChargeFinder är det nu ännu lättare att hitta laddplatser och planera sin resa.
- Energieffektivitet – Elbilens batteristorlek är inte ensamt avgörande för hur långt du kommer på en laddning. Vad som är viktigt att tänka på är energieffektiviteten. Det vill säga hur mycket din elbil faktiskt drar per mil istället för hur mycket batteriet kan “tankas” upp.
Laddplatserna blir allt fler
För en diesel- eller besinbilsägare krävs det ytterst lite planering innan man ger sig ut på vägarna eftersom tillgängligheten för bensinstationer är mycket stor, och tanktiden är försumbar. Däremot blir planering innan avfärd avgörande för en elbilsägare vid längre resor. Laddinfrastrukturen i Sverige är fortfarande långt ifrån sin fulla potential och därför är det viktigt att planera och lära känna sin elbil. Som elbilsägare lär man sig relativt snabbt vart man kan hitta laddstationer och det finns även smarta appar som Charge Finder, som kan hjälpa en.
Det är inte bara de offentliga laddplatserna som blir allt fler. Sedan regeringens förslag om att, under perioden 1 juli 2023 – 30 juli 2026, införa en tillfällig skattefrihet för förmån av ladd-el på arbetsplatsen har fler företag tagit beslutet att installera laddplatser på arbetsplatsen.
Även fler bostadsrättsföreningar har börjat visa ett större intresse av installation av elbilsladdare i BRF:en för sina boende. Med en högre efterfrågan på laddplats vid sin bostad är det nu allt fler BRF:er som tar beslutet att bygga laddplatser för att ge sina boende en möjlighet att ladda via laddbox eller laddstolpe och därmed förhoppningsvis även öka värdet för bostäderna.
Allt fler privatpersoner har även en egen installerad laddbox i eller vid sin bostad för säker, smart och bra laddning. Möjligheterna till laddning blir med andra ord mycket mer tillgänglig på allt fler platser vilket kan bidra till att färre känner räckviddsångest eller ångest för att inte hinna till en laddplats i tid.
Behöver jag ha räckviddsångest?
I takt med att bilarna blir smartare och tillgängligheten på laddning ökar har fenomenet räckviddsångest börjat gå mot att bli ett uråldrigt begrepp. Det finns gott om laddmöjligheter och snabbladdningstationer i landet och de flesta använder bilen främst för att ta sig fram och tilllbaka på kortare vardagssträckor. Det ska dock tilläggas att situationen inte är lika ljus över hela landet. För dem som bor långt norrut i Sverige är det fortfarande ett större problem då sträckorna är längre och det är glesare med bebyggelse. Inför valet av bil är det därför viktigt att se på sin egna körning och hur den kommer se ut och vad behovet är. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper med tips på hur du kan tänka om du vill veta om det lönar sig för dig att köpa elbil eller inte.
Går du i köptankar men tvekar på om elbil är rätt val för dig? Om du har svårt att veta hur du ska tänka och hur dina alternativ ser ut kan du läsa om 20 nya elbilar 2023. Är du osäker på vad som passar bäst utifrån dina behov och möjligheter och behöver hjälp? Ring oss så hjälper vi dig!