fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Jag har solceller, påverkar det min elbilsladdning?

Jag har solceller, påverkar det min elbilsladdning?

solceller på tak

Drömmer du om att minska din miljöpåverkan och spara pengar samtidigt som du kör din elbil? Med solcellsladdning blir detta möjligt. Genom att kombinera solceller och laddbox kan du ladda upp elbilen med helt ren energi, direkt från solen. Upptäck fördelarna, tekniken och de ekonomiska vinster som väntar när du laddar din elbil med solceller. Läs vidare för att ta reda på hur du tar kontroll över din körning och bidrar till en hållbar framtid.

Ladda din elbil med solceller – En hållbar och ekonomisk lösning

Allt fler hushåll och företag väljer att ta steget mot en mer hållbar framtid genom att installera solceller. Under 2022 installerades hela 55 000 nätanslutna solcellsanläggningar med en sammanlagd effekt på omkring 800 MW. Detta representerade en imponerande ökning på nästan 50 procent jämfört med året innan. Vid årsslutet fanns det totalt 147 692 elnätsanslutna solcellsanläggningar i landet, vilket ger en enastående installerad effekt på nästan 2,4 gigawatt (GW).

Med så många solcellsanläggningar i drift kan dessa solceller generera över 2 terawattimmar (TWh) el på ett år. Det motsvarar den totala elproduktionen från samtliga kraftslag i Stockholms län eller tillräcklig energi för att driva 650 000 elbilar under ett helt år. Det är tydligt att solcellstrenden bara ökar i popularitet, och det förväntas att solelproduktionen kommer att mer än fördubblas under de kommande två åren enligt Energimyndighetens kortsiktiga prognos. Den gröna revolutionen genom solceller har bara börjat, och solen skiner starkt på den hållbara energiomställningen.

Elbilens popularitet har också exploderat i Sverige de senaste åren och nådde sitt riktiga genombrottsår 2022. En sammanställning från SCB visar att elbilsmarknaden nästan tredubblats sedan 2020. Under det året utgjorde elbilar endast 18 procent av alla nyregistrerade bilar, men år 2022 ökade andelen till imponerande 32 procent. Totalt registrerades 96 163 elbilar 2022, en markant ökning från 28 098 elbilar 2020.

Intressant nog har även ägandet av elbilar genomgått en förvandling. Jämfört med 2020 har antalet privatägda elbilar ökat avsevärt. År 2020 ägdes endast 33 procent av alla nyregistrerade elbilar av privatpersoner eller var privatleasade. Men för år 2022 har andelen privatägda elbilar ökat betydligt och uppgår nu till 51 procent, vilket tyder på att fler och fler privatpersoner tar steget mot elektrisk mobilitet.

Denna snabba utveckling och ökande intresse för elbilar visar på en tydlig trend mot mer hållbara och miljövänliga transportalternativ. Med dessa imponerande tillväxtsiffror är det tydligt att elbilens framtid i Sverige ser ljus ut. Att ladda elbil med solceller är inga problem, men det finns några faktorer du kan behöva tänka på, hur det funkar i praktiken beror lite på hur ditt solcellssystem funkar.

Solenergi i Sverige, funkar det?

Att ha solceller i kalla Sverige kan vid första åtanke verka omöjligt, men det finns forskning som visar på att Sverige har ett optimalt klimat för solceller. Detta är för att vi har väldigt bra temperatur för solcellernas funktion; om det är för varmt finns det risk att solcellerna läcker energi. Det spelar alltså ingen roll hur kallt det är i övrigt, så länge solen är framme kan solcellerna producera energi och de funkar som allra bäst en kall, solig vinterdag.

Att enbart förlita sig på solenergi kan dock vara svårt i Sverige, framförallt under vinterhalvåret, det är därför smart att komplettera med ett vanligt elnät för att försäkra sig om att energin kommer räcka till.  

Hur laddar jag min elbil med solenergi?

För att ladda med solceller måste du ha en laddbox för att kunna omvandla solcellssystemets likström till elbilens växelström. Med elbilsvaruhusets laddboxar kan du själv ställa in om du vill använda solenergi, hybridvarianter, eller ”vanligt” elnät, sen funkar laddningen som vanligt oavsett vilken energikälla du använder, förutsatt att det finns tillräckligt med energi.

Ponera att du enbart använder dig av solenergi, i det fallet måste ditt solcellssystem producera mer el än ditt hushåll förbrukar totalt, eftersom laddboxen använder hemmets överskottsenergi för att ladda din elbil. Om ditt solcellssystem inte kan lagra energi innebär det bland annat att du inte kan ladda din elbil på natten, utan bör satsa på att ladda din bil under dagtid.

En smart laddbox underlättar din solcellsladdning

ladda elbil med solceller
Bild: iStock

Eftersom soltimmarna i Sverige är mycket osäkra kan det vara bra att ha en smart laddbox för att försäkra dig om att din elbil kommer vara laddad när du behöver den. En smart laddbox kan alltså känna av om du har tillräckligt med solenergi, och då ladda med den; om du inte skulle ha tillräckligt med solenergi ändrar din laddbox om till att använda sig av vanlig elektricitet. Med en smart laddbox behöver du alltså inte tänka på om solen har varit uppe under dagen eller inte.

Ett exempel är att du ställer in din laddbox på att du måste åka iväg med bilen klockan 8. Din smarta laddbox laddar därför på bilen med hjälp av så mycket solenergi som finns tillgängligt, för att sedan byta till el från ditt elbolag, självklart under de timmarna när elen är som billigast.

Om du har gott om tid kan du, med hjälp av din laddbox, självklart även välja att enbart ladda elbilen med solcellsenergi. Då ser laddboxen till att ladda när det finns solenergi tillgängligt.

Vilka är fördelarna med solceller till elbilen?

Det finns nog flera anledningar till varför du har skaffat elbil, men troligen är en av anledningar på grund av miljön. Elbilar är redan betydligt mer miljövänliga än vanliga bränslebilar, men elbilen blir bara så ren som den el du använder för att ladda den med. Solceller är en förnyelsebar energikälla och när det kommer till miljön är solenergi ett av de bästa alternativen du kan ladda din elbil med. Förutom miljöaspekten är det även ekonomiskt. Eftersom du själv genererar solenergi från taket på ditt hem tankar du i princip gratis. Den enda kostnaden är investeringen i solceller, men precis som för laddboxar kan du få Grön teknik bidrag för installation och köp av solceller, där du kan få en skattereduktion på upp till 15%.

Vanliga frågor om att ladda elbil med solceller

Kan jag ladda min elbil med solceller?

Absolut! Genom att installera solceller på ditt tak eller fastighet kan du producera egen elektricitet från solens energi och använda den för att ladda din elbil. Förutsatt att du har en smart laddbox med stöd för solcellsladdning.

Vilka fördelar finns det att ladda min elbil med solceller?

Att ladda din elbil med solceller ger flera fördelar. Du minskar din klimatpåverkan genom att använda ren och förnybar energi, blir mindre beroende av elnätet och kan även spara pengar på lång sikt genom att minska dina elkostnader.

Hur fungerar det tekniskt att ladda elbilen med solceller?

Solcellerna omvandlar solens ljus till elektricitet. Den producerade elen skickas till din elbil via en laddbox eller en smart laddningsenhet som kommunicerar med både solcellerna och bilens batteri för att optimera laddningen.

Vad händer om det inte finns tillräckligt med sol för att ladda min elbil?

Om det inte finns tillräckligt med sol för att täcka ditt laddningsbehov, används elnätet som en backup. Din laddbox kan växla till elnätet för att kompensera för eventuell brist på solenergi. Så du behöver inte oroa dig för att bli strandsatt med en oladdad bil.

Kan man få bidrag för att installera solceller och laddbox?

Ja! I Sverige finns det så kallad grön teknik bidraget. Stödet täcker både material- och installationskostnader, 15% för solceller och 50% för laddboxar.

Hur påverkar det min elbil att ladda med solceller?

Att ladda din elbil med solceller påverkar inte elbilens prestanda. Det enda som ändras är källan till den använda elektriciteten, som kommer från dina egna solceller istället för att tas från elnätet.

Är det värt att ladda min elbil med solceller?

Att ladda din elbil med solceller är ett steg mot en mer hållbar framtid och minskad miljöpåverkan. Om du vill vara mer oberoende av elnätet och minska dina elkostnader på lång sikt kan solcellsladdning vara en lönsam investering.

hugo300
Hugo Flygare Content Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

  • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
  • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.