fbpx

Vad kostar det att ladda en elbil?

Miniräknare och bilnyckel

Hur mycket kostar det att ladda en elbil? Detta är en fråga som många ställer sig när de byter från traditionella bensin- och dieselbilar till elbilar.

Kostnaden för att ladda din bil kan variera beroende på var du bor, vilken typ av laddningsstation du använder och bilens kapacitet. I det här blogginlägget kommer vi att ge dig en uppdelning av de genomsnittliga kostnaderna för att ladda en elbil i olika länder runt om i världen. Vi kommer också att ge dig en enkel formel så att du kan beräkna dina egna genomsnittliga laddningskostnader.

Elkostnaden per kWh spelar roll när du laddar din elbil

Elkostnaden är en viktig faktor att ta hänsyn till när du laddar din elbil. Det pris du betalar för el per kWh har stor betydelse för den totala kostnaden för att ladda din bil. I runda tal förbrukar en elbil ungefär två kilowattimmar (kWh) per mil. Så om elkostnaden är en och en halv svensk krona (SEK) per kWh ser kostnaden per mil ut så här:

2 x 1 och en halv krona = 3 kronor per mil.

Naturligtvis varierar denna siffra beroende på ditt elavtal. Se till att jämföra priser och hitta det bästa avtalet för dig innan du ansluter dig!

Hur mycket kostar det att ladda elbilen på en laddstation?

Som du säkert förstått vid det här laget beror det på. Fördelen med elbil är att du kan bestämma att ladda

Priset för att ladda en elbil vid en laddstation beror ofta på vilken typ av laddare du använder – halv- eller snabbladdare. Standardpriserna varierar och du kan också behöva betala andra avgifter, till exempel för parkering.

Att ladda din elbil vid en offentlig laddstation kan vara dyrt, men det finns sätt att minska kostnaden. Vissa laddningsstationer erbjuder till exempel lägre priser för medlemskap eller månadsabonnemang. Du kan också leta efter gratis offentliga laddningsstationer i ditt område.

Om du har en elbil är det viktigt att känna till de olika typerna av laddare och hur mycket de kostar. Detta hjälper dig att planera dina resor och se till att du är förberedd för eventuella laddningsbehov.

Är det billigare att köra på el än andra drivmedel?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, bland annat priset på el, bensin och diesel i ditt område. I genomsnitt är det dock billigare att köra på el än på andra bränslen.

Genom att köra på el i stället för bensin eller diesel sparar du i genomsnitt cirka 1 SEK per mil. Jämförelsen är baserad på det aktuella genomsnittliga priset på bensin, diesel och el samt bränsleförbrukningen per mil för ett antal fossila och elbilar.

Att ladda din elbil vid en offentlig laddstation kan vara dyrt, men det finns sätt att minska kostnaden. Vissa laddningsstationer erbjuder till exempel lägre priser för medlemskap eller månadsabonnemang. Du kan också leta efter gratis offentliga laddningsstationer i ditt område.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det kan ta några timmar att ladda en elbil, beroende på vilken typ av laddare du använder. En laddhybridbil tar ungefär tre till fyra timmar att ladda fullt ut när den är ansluten till en laddbox. En elbil med ett trefasystem kan ta dubbelt så lång tid, eller längre. En laddbox kan ladda en Volvo med upp till tre och en halv kilowattimme på en timme, eller cirka två kilometer i timmen. Så om du vill göra en snabbladdning när du är ute och reser, se till att du hittar ett ställe som erbjuder snabbladdare! Annars kopplar de flesta bara in bilen hemma över natten och låter den laddas medan de sover. Inga problem!

Cecilia Tran Operations Manager
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.